سپهر عاطفی

۱۶ آذر ۱۳۹۴

منبع: رادیو زمانه

اردیبهشت سال ۱۳۹۴ است. دلارام صادق‌زاده، دانشجوی کارشناسی ارشد رشته‌ روانشناسی تربیتی دانشگاه شهید بهشتی، در دفتر مدیر تحصیلات تکمیلی منتظر نشسته است. او برای گرفتن برگه‌ اشتغال به تحصیل آمده اما منشی با شنیدن نام او گفته است گرفتن این برگه به دلیل مشکلی که پیش آمده، امکان‌پذیر نیست.

–  چه مشکلی؟

– چند لحظه صبر کنید.

حالا چند دقیقه‌ای است که او در دفتر منتظر است. مدیر تحصیلات تکمیلی دانشگاه با برگه‌ای به سمت او می‌آید.

– من خبر خوبی برایت ندارم…

او با شرمندگی می‌گوید که پذیرشش در دانشگاه به علت «عدم صلاحیت عمومی پذیرفته‌شدگان مقطع کارشناسی ارشد دانشجویان ممتاز» و به دستور مدیر‌کل هیات مرکزی گزینش دانشجو لغو شده است و از ادامه‌ تحصیل محروم است.

دلارام صادق‌زاده، دانشجوی ممتاز مقطع کارشناسی دانشکده‌ روانشناسی تربیتی بوده و به همین دلیل به طور مستقیم به کارشناسی ارشد فرستاده شده بود. امسال اولین سالی بود که دانشجویان ممتاز دانشگاه شهید بهشتی باید در کنکور ارشد هم شرکت می‌کردند اما فقط مجاز شدن آن‌ها برای ورود به مقطع کارشناسی ارشد کافی بود. دلارام صادق‌زاده هم در کنکور شرکت کرد و رتبه‌ شش کشور شد.

خسرو جدیدی، مدیر تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید بهشتی از این موضوع ابراز تاسف کرده است، شاید چون این اولین‌ بار است که صلاحیت یک دانشجوی ممتاز این طور لغو می‌شود. به این ترتیب دلارام صادق‌زاده به خیل بهاییان محروم از تحصیل می‌پیوندد. این در حالی‌ست که خیلی‌ها حتی به چنین مرحله‌ای نرسیده‌اند.

«نقص پرونده» سال‌هاست که اسم رمز محرومیت از تحصیل بهاییان است. رد شدن در انتخاب رشته، ثبت‌نام نشدن در دانشگاه، اخراج پس از ترم اول و …، همه‌ راه‌های دیگری است که جمهوری اسلامی ایران در سال‌های پس از انقلاب فرهنگی و «پاکسازی ضد انقلاب» از دانشگاه‌ها برای محروم کردن اعضای جامعه‌ بهایی از تحصیلات عالی به کار برده است.

محرومیت از تحصیل اما پایان کار دلارام صادق‌زاده نیست. او پیگیری‌ها را شروع می‌کند. به وزارت علوم، معاونت پژوهشی دانشکده، مدیر گروه، سازمان سنجش آموزش کشور و همه‌ نهادهایی که به نوعی باید پاسخگو باشند، سر می‌زند. رییس دانشگاه شهید بهشتی او را به حضور نمی‌پذیرد و نامه‌های حق‌خواهی او را بی‌پاسخ می‌گذارد. دانشکده روانشناسی و همکلاسی‌ها از اخراج او متاثرند. بعضی از همکلاسی‌های او نامه‌ای به دکتر محمد‌مهدی طهرانچی، ریاست دانشگاه شهید بهشتی می‌نویسند:

«… اخیرا مطلع شدیم که دانشجوی استعداد درخشان کارشناسی ارشد رشته‌ی روانشناسی تربیتی ۹۳، خانم دلآرام صادق‌زاده، طی نامه‌ای از طرف هیئت مرکزی گزینش دانشجو به علت عدم احراز صلاحیت‌های عمومی و با وجود کسب رتبه‌ی شش کشوری در کنکور کارشناسی ارشد ۹۳ از ادامه تحصیل محروم شده‌اند.

ما دانشجویان همکلاسی ایشان در مقطع کارشناسی ارشد از شنیدن این خبر متاثر شدیم و متاسفیم که دانشجویی با استعداد، بااخلاق و توانا از ادامه تحصیل منع شده و امیدواریم به زودی روزی فرا رسد که همه‌ ایرانیان پای‌بند به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران از حق تحصیل برخوردار باشند .…»

برخلاف وعده‌های جعفر توفیقی، سرپرست موقت وزارت علوم در ابتدای دولت روحانی، نه تنها دانشجویان محروم از تحصیل به دانشگاه باز‌نگشتند، بلکه محرومیت از تحصیل نظام‌مند بهاییان در دولت «تدبیر و امید» ادامه یافته است.

جعفر توفیقی گفته بود که اگر کسی احساس می‌کند در این چند سال در حق او اجحافی شده، حتما به وزارت علوم مراجعه کند.

به دنبال این صحبت توفیقی، بسیاری از دانشجویان و داوطلبان بهایی به وزارت علوم مراجعه کردند. شایعه‌ تشکیل کمیته‌ای که به طور مجزا حق تحصیل اقلیت‌های مذهبی را بررسی می‌کند، خیلی‌ها را امیدوار کرد، اما هیچ‌کس به دانشگاه برنگشت.

مرتضی نوربخش، رییس هیات مرکزی گزینش دانشجو است. دلارام صادق‌زاده بعد از راهپیمایی‌های طولانی در راهروهای دانشکده‌ روانشناسی، وزارت علوم و سازمان سنجش به دفتر او رسیده است.

در سایت دبیرخانه هیات مرکزی گزینش دانشجو آمده است: «هیات مرکزی گزینش دانشجو بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال ۶۱ وظیفه بررسی صلاحیت عمومی دانشجویان کشور را بر‌عهده دارد.»

مرتضی نوربخش پیش از این در جواب اعتراض داوطلبان بهایی که با عنوان «نقص پرونده‌» از ادامه تحصیل بازمانده‌اند، گفته بود کاری از او ساخته نیست زیرا مصوبه‌ شورای انقلاب فرهنگی راه ادامه‌ تحصیل بهاییان را بسته است.

دلارام صادق‌زاده از مرتضی نوربخش پرسیده است که چرا صلاحیت عمومی او رد شده است؟

– تو بهایی هستی، می‌دانی که.

– آیا شما طبق آیین‌نامه‌ای بهاییان را از تحصیل محروم می‌کنید؟ اگر چنین است آیین‌نامه شما خلاف قانون اساسی است و اگر نیست رفتار شما غیر قانونی است.

نوربخش برافروخته شده است: «به کارمند دولت می‌گویی کار غیرقانونی می‌کنی؟»

– من به دستور شما محروم از تحصیل شده‌ام.

– من تنها تصمیم نمی‌گیرم.»

– شما رییس هیاتی هستید که نامه‌ محرومیت از تحصیل مرا فرستاده است.

نوربخش حتی به موانع قانونی تحصیل بهاییان استناد نمی‌کند. سال‌هاست به واسطه‌ اسناد و نامه‌های محرمانه‌ای که به بیرون درز کرده‌اند، مشخص شده است در تاریخ ششم اسفند سال ۶۹، شورای عالی انقلاب فرهنگی، قانونی را تصویب کرده که طبق آن باید «راه ترقی و توسعه‌ بهاییان مسدود شود» و «در دانشگاه‌ها چه در ورود و چه در حین تحصیل چنانچه احراز شد بهایی‌اند از دانشگاه محروم شوند.»

قانونی که رفت و آمد دولت‌های اصلاح‌طلب و اصول‌گرا و اعتدال‌گرا، وقفه‌ای در اجرایش ایجاد نکرده است.

هر چند دولت محمد خاتمی پس از پیگیری‌های فراوان بهاییان، ستون مذهب را از فرم تقاضانامه ثبت‌نام آزمون سراسری حذف کرد اما اغلب داوطلبان بهایی به دانشگاه راه نیافتند. تایید نشدن «صلاحیت عمومی» بهاییان البته محدود به تحصیل در دانشگاه‌ها نمی‌شود. بهاییان ایران پس از انقلاب اسلامی با انواع محدودیت‌ها و فشارها مواجهند و همواره شهروند درجه دو به حساب آمده‌اند.

 

 

مطالب سایت

Add new comment

Image CAPTCHA
سایت آئین بهائی با کمال سرور به استحضار هم وطنان عزیز و شریف در ایران و خارج ایران می رساند که امکانی را فراهم نموده است تا همه فارسی زبانان اعم از ایرانی و غیر ایرانی بتوانند برای مطالعه و تحقیق درباره امر بهائی به صورت آنلاین و از طریق نرم افزار اسکایپ سلسه کتب روحی را مطالعه نمایند.
برای توفیق در این امر کافی است نرم افزار اسکایپ را روی گوشی و یا کامپیوتر خود داشته باشید. این امکان جدید از آن جهت اهمیت دارد که دوستان عزیز فارسی زبان در سراسر عالم به خصوص در کشور مقدس ایران در تمام شهرها و روستاهای دوردست که امکان تماس با جامعه بهائی را ندارند می توانند از این طریق به صورت آنلاین و امن با یکی از راهنمایان بهایی کتب روحی را در گروه مطالعه نمایند.
از دوستان علاقه مند تقاضا می نماییم آدرس یا آی دی اسکایپ خود را از طریق مکاتبه با ایمیل سایت آئین بهائی به آدرس info@aeenebahai.org در اختیار ما قرار دهند. سایت آیین بهائی نحوه شروع دوره مطالعات کتب روحی را از طریق اسکایپ با شما هماهنگ خواهد نمود.
 
شما می توانید سوالات و نظرات خود را در رابطه با دیانت بهایی از طریق آدرس ایمیل info@aeenebahai.org برای ما ارسال بفرمایید. همچنین برای دریافت آخرین مطالب از کانال رسمی وب سایت آئین بهایی در تلگرام استفاده نمایید. برای جستجو شناسه کاربری aeenebahai1 را در نرم افزار تلگرام جستجو کنید.