قسمت اول


اگر در نظر بگیریم که پیامبران الهی، جملگی در جهت رفع مشکلات بشری به میان انسانها آمده اند، طبیعتا پذیرش این موضوع که در هر دوره ای با توجه به مشکلات جدید، پیامبران جدیدی نیز به میان خواهند آمد، سهل می گردد. یکی از معضلات اجتماعی که در قرون معاصر رنگ تازه ای به خود گرفته است، نا برابری زنان و مردان در حقوق مسلّم خویش بوده، که با اعتراضات و تلاش های همه جانبهء زنان و بعضا مردان آزادی خواه همراه بوده است.
از طرفی یکی از تعالیم منطبق با روز دیانت بهایی، تساوی حقوق زن و مرد می باشد و از این رو فهم و درک ظهور حضرت بهاء الله که تعالیمی در خور زمان خویش آورده اند، تا حد بسیارزیادی، ساده می گردد.
حضرت بهاء الله جایگاه و مقام زنان را اینگونه تبیین می فرمایند:
" قلم اعلی فرق مابين عباد(مردان) و اماء(زنان) را از ميان برداشته و کلّ
را در صُقع واحد بعنايت کامله و رحمت منبسطه مقرّ و مقام عطا فرمود "(1)
  و در جایی دیگر می فرمایند:
 " امروز هر يک از اماء(زنان) که بعرفان مقصود عالميان فائز شد او
در کتاب الهی از رجال(مردان) محسوب "(2)
آنچه که می توان بر مبنای بیانات فوق مورد نظر قرار داد، دیدگاه دیانت بهایی در قالب تساوی حقوق زنان و مردان می باشد که معتقد است ایشان در نزد خداوند بزرگوار یکسان محسوب می گردند، لذا حقوق دنیوی آنها نیز باید در شرایطی مساوی برقرار گردد، ولو آنکه زنان و مردان در برخی موارد فیزیولوژی و زیست شناختی از تفاوتهای بعضاً فاحشی نیز برخوردار باشند.
اگر در نظر بگیریم که "انسان بودن"، با جنس و جنسیت افراد مشخص نمی گردد، و همینطور به خاطر آوریم که میزان انسانیت هرفرد، بستگی به تلاش وی جهت کسب فضائل اخلاقی و وصل به کمالات انسانی دارد، لذا خواهیم پذیرفت که "زن بودن" یا "مرد بودن" انسان ها هیچ برهان منطقی ای به جهت برتر جلوه دادن ایشان در نزد خالق اعظم ایجاد نمی نماید، پس مقام و منزلت "زنان" و "مردان" بر روی زمین نیز باید در حدّ تساوی برقرار باشد.
در یک دیدگاه کلّی نگر و نه کامل، تساوی حقوق زنان و مردان، نه به مفهوم برابری تمام نیازها و خواسته های این دو جنس مختلف، بلکه به معنای تساوی حقوق اجتماعی ایشان می باشد. به بیان دیگر، باید پذیرفت که هر یک از زنان و مردان دارای نیاز های متفاوتی می باشند که شاید جنس دیگر، تمایلی به آن نداشته باشد. اما این بدان معنا نمی باشد که فی المثل خواسته های مردان در مقامی بالاتر از نیازهای زنان می باشد، و از این رو باید در الویّت قرار گیرند، چه که این اشتباه صِرف است.
باید توجه نمود که منشاء بسیاری از نیازهای بشر، الگوها و باورهای اجتماعی بوده است که در اکثر موارد به دست خود انسانها پایه ریزی شده است. شاید اگر گذشتگانمان اصول تربیتی خویش را تغییر می دادند، دیدگاه جامعهء امروز نیز در قبال برخورد با "زنان" و "مردان" کاملا متفاوت بود.
در همین مورد حضرت عبدالبهاء می فرمایند:
" مرد و زن هر دو بشرند و بندگان يک خداوند. نزد خدا
ذکور واناث نيست . هرکس قلبش پاک تر و اعمالش بهتر در نزد خدا
مقرّب تر است خواه مرد باشد خواه زن،اين تفاوتی که الان مشهود است
از تفاوت تربيت است زيرا نساء مثل رجال تربيت نمي شوند اگر مثل
رجال تربيت شوند در جميع مراتب متساوی شوند زيرا هر دو بشرند و
در جميع مراتب مشترک خدا تفاوتی نگذاشته " (3)
همانگونه که در این بیان مبارک نیز اشاره  شده است، اگر در جامعه بستری فراهم گردد که زنان بتوانند به مانند مردان تربیت گردند و از امکاناتی که در طول تاریخ تحت سلطهء مردان بوده است، بهره ببرند، مطمئنا خواهند توانست منزلت اصلی خویش را که در نزد بشر نادیده گرفته شده است، کسب نمایند. و دیانت بهایی با اعلان تعلیم تساوی حقوق زنان و مردان، بر آن است تا بر همگان روشن نماید که دیگر وقت آن رسیده است که عالمیان، سوای از نوع جنس خویش، دست به دست یکدیگر داده و بنای جامعهء جدیدی را بسازند که جهان را مانند یک خانواده و انسانها را مثال اعضای آن در آورد.
 
 
منابع:
 
1- مائدهء آسمانی جلد 8 صفحهء 52
2- پیام ملکوت ص 232
3- امر و خلق جلد 4 ص 4-333

 

انتهای قسمت اول 

مطالب سایت

Comments

Rose's picture

Rose said:

به نظرم در آیین بهایی تساوی حقوق زن و مرد شعاری بیش نیست چون حتی در بیت العدل اعظم نه نفر اعضای اصلی مرد هستند ...حتی در همین متن بالا اشاره شد که هر گاه زنی به عرفان مقصود عالمیان رسید تازه مرد محسوب میشود....این یعنی اینکه مرد چه به عرفان الهی برسد یا نرسد جایگاه خود را دارد..همچنین راجع به مهریه اگر زن و مردمساوی هستند پس گرفتن مبلغ پول و تآیین مقدار طلا و نقره بی معنی میباشد.و یک جور خرید کالا و جنس است..سوال هم داشتم راجع به حقوق اجتماعی زنان مثل حق حضانت فرزند در این آیین چگونه است ؟!!!! و چرا در کتاب اقدس خانه ی پدری به پسر بزرگ آن هم به شرط بهایی بودن به ارث میرسد؟؟؟لطفا با ذکر منبع

عاطفه حدادیان's picture

عاطفه حدادیان said:

تساوی حقوق زن و مرد
فرشاد ۱۴ ساله، فریبا ۹ساله و فریبرز ۵ ساله باهم خواهر وبرادرند. مادر آنها تصمیم دارد برایشان لباس بخرد. از آنجا که مادر بچه ها به شدت به این مسئله اهمیت میدهد که ما بین آنها تبعیض قایل نشود پس سعی میکند لباسها را به یک شکل و اندازه برای هر سه فرزندش تهیه کند. در نهایت پس از بازگشت از خرید مادر بچه ها ۳ دست کت و شلوار مردانه سایز نوجوان و ۳ جفت کفش پاشنه بلند دخترانه سایز۳۶ و ۳ دامن کوتاه کودکانه توردار برای سه فرزندش خریده و بطور مساوی بین آنها تقسیم کرده است. به نظر شما آیا این مادر موفق شده که عدالت را بین فرزندانش رعایت کند؟
شما برای کمک گرفتن در حمل یک محموله بسیار سنگین کدام گزینه را انتخاب می کنید؟ پیرمرد ۸۰ ساله و یا دختر خانم ۲۷ ساله؟ آیا با دادن حقوق مساوی ویا مسوولیت مساوی عدالت بین افراد برقرار می شود؟
آیا راهکار بهتر این نیست که حقوق و مسؤولیتهای مختلف جامعه بر اساس شرایط سنی، تواناییهای جسمی، روحی، جنسی وطبیعی و یا حتی اقلیمی بین افراد (زنان، کودکان، مردان، جوانان، کهنسالان ) تقسیم شوند؟
در رهگذر تبلیغ و آشنایی با امر مبارک بهایی برای بسیاری از عزیزان خارج از جامعه ی بهایی این شبه ایجاد شده که عدالت در تقسیم حقوق و وظایف و زن و مرد از اصول مهم تعالیم بهایی است در حالیکه هنوز زنان نمیتوانند بعنوان اعضای بیت العدل اعظم الهی انتخاب شوند.
البته پاسخ این سوال بر احبای امر مبارک پوشیده نیست. حضرت بهاالله شمس حقیقت هستند و هر امری که از سوی ایشان فرموده شده بلاشک به نفع عالم و اهل آن بوده و خواهد بود. اگرچه شاید بشرِ قاصرِ امروز از درک این موضوع عاجز باشد، لیکن در آینده همگان بر دلیل این مهم واقف گشته و متحیر خواهند شد. محبین امر بهایی همچنان بر این عقیده استوارند که تقسیم حقوق و مسؤولیتهای زن و مرد در امرالله بر اساس آیات مُنزَل بر جمال مبارک بوده، به عدالت مشخص شده و هیچ شبه ای به هیچ وجه بر آن وارد نیست.
عاطفه حدادیان

Add new comment

Image CAPTCHA
سایت آئین بهائی با کمال سرور به استحضار هم وطنان عزیز و شریف در ایران و خارج ایران می رساند که امکانی را فراهم نموده است تا همه فارسی زبانان اعم از ایرانی و غیر ایرانی بتوانند برای مطالعه و تحقیق درباره امر بهائی به صورت آنلاین و از طریق نرم افزار اسکایپ سلسه کتب روحی را مطالعه نمایند.
برای توفیق در این امر کافی است نرم افزار اسکایپ را روی گوشی و یا کامپیوتر خود داشته باشید. این امکان جدید از آن جهت اهمیت دارد که دوستان عزیز فارسی زبان در سراسر عالم به خصوص در کشور مقدس ایران در تمام شهرها و روستاهای دوردست که امکان تماس با جامعه بهائی را ندارند می توانند از این طریق به صورت آنلاین و امن با یکی از راهنمایان بهایی کتب روحی را در گروه مطالعه نمایند.
از دوستان علاقه مند تقاضا می نماییم آدرس یا آی دی اسکایپ خود را از طریق مکاتبه با ایمیل سایت آئین بهائی به آدرس info@aeenebahai.org در اختیار ما قرار دهند. سایت آیین بهائی نحوه شروع دوره مطالعات کتب روحی را از طریق اسکایپ با شما هماهنگ خواهد نمود.
 
شما می توانید سوالات و نظرات خود را در رابطه با دیانت بهایی از طریق آدرس ایمیل info@aeenebahai.org برای ما ارسال بفرمایید. همچنین برای دریافت آخرین مطالب از کانال رسمی وب سایت آئین بهایی در تلگرام استفاده نمایید. برای جستجو شناسه کاربری aeenebahai1 را در نرم افزار تلگرام جستجو کنید.