بهاییان در ١٨٠ سال گذشته به سرعت تبدیل به پرجمعیتترین گروه مذهبی غیراسلامی در ایران شدند. هر چند جمعیت آنها هرگز به بیش از یک میلیون نفر نرسید، با این همه تاثیر قابل توجهی در رشد فرهنگ دموکراتیک و توسعه سیاسی و اقتصادی ایران داشته اند. تاثیری که در مقایسه با جمعیت آنها بسیار با اهمیت است.
در بهترین وضعیت جمعیت بهاییان در ایران که به زمان شاه بر میگردد، تعداد آنها به بیش از ۵٠٠ هزار نفر میرسید. حالا و پس از ٣۶ سال از جمهوری اسلامی و با توجه به فشارهای اقتصادی، سیاسی، امنیتی و اجتماعی بر این جمعیت تعداد آنها به نزدیک ۴٠٠ هزار نفر کاهش یافته است.
این افراد اندک، توانستند از ۶٠ سال پیش بیسوادی مزمن در میان ایرانیان را دست کم در جمعیت خود از بین ببرند. به گونهای که بنابر گفته مسئولا این جامعه ، الان هیچ بیسوادی در میان این جامعه وجود ندارد و در واقع این جامعه از ۶٠ سال پیش بیسوادی را در میان خود از بین برده است.
راه اندازی مدارس ویژه دختران برای نخستین مرتبه در ایران توسط این گروه تحت عنوان مدارس تربیت، یکی از نخستین گامهایی بوه که برای توسعه اجتماعی و فرهنگی ایرانیان صورت گرفت. گفته میشود تعداد این مدارس به بیش از ۶٠ مورد می رسد. این مدارس هفت سال پیش از انقلاب مشروطه در ایران ساخته و بنیان گذاشته شد.
موسیقی سنتی ایران به شدت به این جامعه مدیون است. میرزا عبداله که به عنوان پدر موسیقی سنتی ایران شناخته میشود، کسی است که ردیفهای موسیقی ایرانی را ثبت کرده است.
نخستین بیمارستان مدرن در ایران تو سط آمریکاییها راه اندازی شده است و پس از آن بهائیان با راهاندازی بیمارستان صحت در این راه گام برداشتند. علاوه بر آن بیمارستان میثاقیه که اکنون به نام مصطفی خمینی شناخته میشود نیز یکی دیگر از بیمارستانهایی است که توسط بهائیان راهاندازی شده است.
مقبره شعرای معروف ایرانی چون خیام، سعدی، حافظ و فردوسی توسط یکی از بهائیان به نام هوشنگ سیهون طراحی و ساخته شده است. طراح و سازنده میدان آزادی امروز و میدان شهیاد دیروز نیز حسین امانت است که او نیز بهائی بود. او همچنین ساختمان میراث فرهنگی را طراحی و ساخته است.
دکتر محمد باقر هوشیار، پدر تعلیم و تربیت نوین ایران، دکتر مستقیمی پدر اناتومی و تشریح و پرفسور منوچهر حکیم، کاشف عضوی به همین نام در دستگاه گوارش ، همه بهائیانی بودند که در تمام این سالها به جامعه ایران خدمت کردند. علاوه بر این لیلی ایمن، از بنیانگذاران شورای کتاب کودک، ژینوس محمودی ( نعمت ) اولین زن هوا شناس ایران و معاون اداره هواشناسی و نویسنده اولین اطلس دریایی ایران، همه از اعضای این جامعه بودهاند .
خلیل ارجمند کارخانه لاستیکسازی و بنیانگذار کارخانه ارج، هژبر یزدانی، بنیانگذار دامداری مدرن در ایران و صاحب اصلی بانک صادرات و کارخانههای کفشسازی چرم و کارخانه قند، حبیب ثابت پاسال راهانداز شبکه تلویزیونی که بعدها به دولت فروخته شد و الان به نام شبکه دو شناخته میشود، ایران گاز، کارخانه پیپسی و شیشه مینا نیز به او تعلق دارد، نیز از اعضای جامعه بهائیان ایران است .
مهندس نیک خصال ، طراح پارک جمشیدیه و ساختمان وزارت کشور و دکتر اشراقی اولین کسی که در ایران مفهوم بهداشت پزشکی را مطرح کرد، بهایی بودند و این جامعه نخستین کسانی بودند که حمامهای دوش را وارد ایران کردند.
( از صفحه دکتر طالبیان نازنین)
Comments
ناشناس said:
با تبلیغات خود هم خود هم مسلمین را به زحمت انداختند
فرهمند said:
برای یک انسان خدمت در راه رفاه اهل عالم بزگترین گار است
عاطفه ح said:
بسیار جامع و عالی، سپاس بیکران
Add new comment