سند شمارة 0613-90                        جامعه جهاني بهائي

گزارش راجع به وضعيت زنان در جامعه بهائي

پاسخ به پرسشنامة دريافتي از بخش پيشرفت زنان سازمان ملل متحد، که در مجلة زنان در سال 2000 خلاصه شده است.

وين ، اتريش
ماه مي ، 1990

حوزة اصلي فعاليت
    جامعة جهاني بهائي ، يک سازمان غير دولتي بين المللي با 151 وابستة ملي و 000ر20 وابستة محلي در ارتقاء صلح جهاني و تشويق رشد روحاني، اجتماعي، و اقتصادي جوامع خود در سراسر جهان مي کوشد. اساس فعاليت بهائيان آگاهي بي چون و چرا از وحدت نوع بشر است. اصلي که دلالت بر تغيير کلية روابط انساني از جمله روابط بين زنان و مردان، از نظر بهائيان رسيدن به تساوي کامل بين دو جنس است که يکي از مهم ترين پيش درآمدهاي صلح است  با  اينکه اين ارتباط چندان شناخته نيست. توصيف کلي فعاليت ها با توجه به موقعيت و پيشرفت زنان :
    از نظر بهائيان آزادي زنان يک جريان تکاملي است که مستلزم زمان کافي براي رهائي از نگرش هاي سنتي دير پا و پذيرش الگوهاي وحدت بخش حيات است. جوامع بهائي در تمام سطوح محلي ، ملي و بين المللي از طريق برنامه ها و فعاليت ها براي پيشرفت اوضاع زنان اين جريان را تشويق مي نمايند.
    مؤسسات بهائي مشارکت کامل زنان را در کلية جنبه هاي حيات جامعه تشويق      مي کنند. از جمله طراحي توسعه و تصميم گيري ، ارتقاء تربيت برابر براي پسران و دختران، و طرح هاي توسعة اقتصادي و اجتماعي براي بر آوردن نيازهاي زنان ، و ميدان دادن به تساوي زنان و مردان در جامعة بهائي و جامعة بزرگ، از طريق وسايل ارتباط جمعي و از طريق فعاليت هاي متعددي چون کنفرانس ها، گروه هاي مشورتي زنان، سمينارها و کارگاه هاي آموزشي.
    جامعة جهاني بهائي در فعاليتهاي دهة سازمان ملل براي زنان شرکت کامل داشته است. نمايندگان آن در جلسات کميسيون موقعيت زنان و در کميته هاي سازمان هاي غير دولتي در نيويورک ، ژنو و وين شرکت مي نمايند.

فعاليت جاري در اين زمينه که اولويت دارد هدف اين فعاليت، نتائج حاصله تا به حال :

1 – مشارکت برابر
    از آنجا که مشارکت برابر توسط زنان در تمام جوانب حيات جامعه هدف کلية مؤسسات بهائي است. جوامع بهائي در هر سطحي متعهد به افزايش تعداد زنان منصوب به هيأت هاي مشورتي و انتخاب در شوراهاي حاکمه و مشارکت تمام زنان در مشاورات جامعه – جريان گسترده و جامعي که توسط آن جوامع بهائي طرح ها و تصميمات خود را دارند. براي مثال گروه هاي مشورتي زنان براي تربيت و تشويق زنان به شرکت برابر با مردان در ساختمان جوامع عدل گستر و صلح طلب در حال تشکيل اند.
    نتائج :آمار جديد مشارکت عمدة زنان را هيأت هاي اداري بهائي نشان مي دهد. در سال 1998 ، 27% انتخاب شوندگان براي خدمت در شوراهاي حاکمة ملي زنان بوده اند. در 1989 ، 25% اعضاي هيأت مشاورين قاره اي و 29% هيأت معاونت زنان بوده اند. در کانونشن بين المللي 1988 ، اجلاس هاي عمومي شامل اعضاي 140 شوراي ملي بهائي توسط اعضاي زن هيأت هاي مشاوره اداره مي شوند.

2 – سواد آموزي
    سواد آموزي براي زنان و دختران ، يک فعاليت کانوني براي جوامع بهائي طي سالهاي متمادي اولويت جهاني نقشه توسعة شش ساله ، جامعة جهاني بهائي بوده است (1992-1986). بعلاوه، در سال 1989 هيأت حاکمة بين المللي بهائي از شوراهاي حاکمة ملي و محلي خواست که فعالانه از سال بين المللي سواد آموزي حمايت نمايند و هدف ريشه کني بيسوادي را در جامعة جهاني بهائي تحقق بخشند. از اهداف عمدة کلاس هاي سواد آموزي بهائي، که شرکت در آن براي همة اعضاي جامعة محلي آزاد است، توان بخشي زنان است در نقش هاي سنتي شان به عنوان مادران و مربيان کودکان و نقش هاي تازه شان به عنوان شرکت کنندگان در پيشرفت جوامع خود و کل عالم.

1-2 – طرح هاي جديد
    طرح هاي جديد سواد آموزي براي زنان که در سطح همگاني در پاسخ به برنامة سال بين المللي سواد آموزي آغاز شده تحرک جريان توسعة بهائي را نشان مي دهد.
    ابتدا، شوراي حاکمه بين المللي بهائي اولويتي را تعيين مي کند (سال بين المللي سواد آموزي) و خواستار اجرا مي شود. اين دعوت به نوبة خود ، ابتکارهاي گوناگون ملي و محلي را مي طلبد؛ سپس اين ابتکارات با منابع و هماهنگي ملي و بين المللي حمايت مي شود. براي مثال ، در کامرون هشت عضو جامعة بهائي داوطلب آموزش در کلاس ها ي سواد آموزي شدند و از هيأت حاکمة ملي بهائي تقاضاي کمک براي فراهم آوردن مواد آموزشي کردند. در زيمبابوه چند زن بهائي توسط دولت آموزش يافتند تا در يک مؤسسة دائمي بهائي تحت حمايت شوراي ملي بهائي در کلاس هاي سواد آموزي تدريس نمايند. در مالاوي شش مدرسه توسط شوراهاي محلي بهائي تأسيس و اداره شده تحت نظارت کميتة ملي بهائي مدارس معلمان و وزارت خدمات جامعه هستند که مواد آموزشي و کلاس هاي ادواري آموزش معلمان را هم تدارک مي بينند.
    در هائيتي ، تحت نظارت مديريت جامعه بهائي، پنج مرکز آموزش خانواده، که از برنامة تشويق زودرس يونيسف براي کودکان سه تا پنج ساله پيروي مي نمايند. اکنون با بزرگسالان همراه کودکان که اکثريت زن هستند کلاس هاي سواد آموزي دارند.

2-2- طرح هاي معين
    برنامه هاي معين جامعة بهائي براي سواد آموزي زنان و دختران ، سواد آموزي را با آموزش جامعه در بهداشت ، هنرهاي دستي، کشاورزي، حل مسائل خانوادگي و جامعه و تقويت از طريق اصول روحاني تلفيق مي نمايند. نتايج در تعدادي از کشورها، از جمله کنيا؛ هند، زئير، و پاناما رضايت بخش بوده است.
نتايج در کنيا: بهائيان کنيا در پنج سال گذشته، برنامه هائي را تدارک ديده اند که در آن ها زنان در بهداشت ، کشاورزي ، اصول اخلاقي و آموزش مهارت هاي خانگي براي کودکان  مي کوشند. در جريان يادگيري و آموزش اين مطالب خود زنان هم در سواد آموزي شرکت مي نمايند. مجموعه اي از کتابچه هاي راهنماي مادران ، که در کنيا براي اين برنامه ها فراهم شده مورد استفادة جوامع بهائي در سراسر جهان است و به 26 زبان ترجمه شده است.

نتائج در هندوستان : زنان هند با کمک فعاليت هاي تربيتي شوراهاي محلي بهائي شان بر تعصبات طبقاتي و موقعيت پست سنتي شان غلبه مي کنند. مؤسسة حرفه اي فيضي براي زنان روستائي در ايندور و برنامه هاي گستردة مدرسة عصر جديد در پنجگني نمونه هائي از شيوه هاي موفق در سطح تودة مردم در تربيت زنان هستند.
    در آموزشگاه حرفه اي فيضي، آموزش هنرهاي دستي با کلاس هاي سواد آموزي و بحث هاي غير رسمي روزانه تکميل مي شود که تشويق به اظهار نظر مي کند. مهارت هاي تفکر را  تقويت مي نمايد و آگاهي از مسائل و امکانات را افزايش مي دهد. زنان کار آموز و با سواد به بي سوادان درس مي دهند. اطلاعات بهداشتي و سلامتي با مباحثات روحاني و تربيت اخلاقي کودکان همراه مي شود و صنايع مفيد روستائي مانند اجاق هاي سوخت بدون دود معرفي مي شود. مرداني از جامعة ملي بهائي با مردان جامعة محلي راجع به اصل تساوي حقوق مردان و زنان صحبت مي کنند و به شوهران مي آموزند که به کارهاي خوب همسرانشان مباهات نمايند.
    مدرسة متوسطه قرن جديد در پنجگني ، هند در سال 1984 با 30 مرکز سواد آموزي آغاز شد که شامل 900 بزرگسال بود که 750 نفر از آنها زن بودند. از آن وقت تا بحال اين برنامه به 100 مرکز در 60 روستا رسيده است. از طريق کلاس هاي سواد آموزي، بسياري از بزرگسالان راجع به بهداشت، تغذيه، نظافت، و اهميت فرستادن فرزندان شان به مدرسه       مي آموزند. نتيجة کار شامل کاهش جهيزية ازدواج، حذف مشروب، قبول روش هاي جديد کشاورزي ، استفاده از بذرهاي جديد و پيشرفت امور اجتماعي شان است.

نتائج در زئير : «طرح باياندا» در زئير نشان دهندة يکي از موفق ترين کوشش ها در سواد آموزي است که بهائيان تاکنون تجربه کرده اند. افرادي که از اين طرح استفاده کردند فرصت آموزش رسمي را نداشتند يا خيلي کم داشتند. با اين حال از سال 1987 ، بيش از 2500 دانش آموز کلاس سواد آموزي را گذرانده اند که 70% آنها زن بوده اند. بعلاوه، پس از شرکت در کلاس هاي سواد آموزي، 15 نفر از کودکان باياندا وارد مدارس دولتي شدند و جزء 10% بالاي کلاس شدند.

نتائج در پاناما :  مرکز فرهنگي گوآي ما در پاناما پيشرفت زنان را سر لوحة کارهايش قرار داده است. عمده ترين پيشرفت هاي اخير مرکز فرهنگي گوآي مي شامل همکاري نزديک با دولت بوده  است.
    وزارت آموزش و پرورش مرکز فرهنگي گوآي مي را قرارگاه کوشش هاي سواد آموزي خود قرار داده است. معلمان بهائي در جريان تهية مواد آموزشي سواد آموزي مسئولان وزارت خانه را متقاعد ساختند که تقويت مفاهيم مبتني بر اصول روحاني تعالي و شور و شوق ماندني تر از مفاهيم مبتني بر توليد غذا، مالکيت زمين و مانند آن است. آنها در حال تجديد نظر در کل برنامه هستند.

اگر به تشکيلات ملي براي پيشرفت زنان کمکي مي شود لطفاً نمونه هائي ارائه نمائيد.
    در سال 1989، کميته هاي ملي بهائي فعاليت بيشتري را در حمايت از پيشرفت زنان گزارش نمودند. از 151 شوراي حاکمة ملي ، بيش از 50 شورا کميته هاي زنان را تعيين نمودند و بيش از 100 شورا فعاليت هاي مربوط به زنان را گزارش کردند. برخي از اين کميته هاي زنان با دولت هاي متبوع تماس گرفتند؛ بسياري از اين کميته ها با سازمان هاي مشابه همکاري دارند و تمام آنها بر آگاهي نسبت به نياز به مشارکت زنان در تمام جوانب      فعاليت هاي انساني مي افزايند.

به سازمان هاي غير دولتي ملي چگونه کمک مي شود؟
    جامعة جهاني بهائي به عنوان يک شبکة فوق العاده متنوع از جوامع ملي و محلي، بر اين اعتقاد است با اين که اولويت هاي جهاني توسط شوراي حاکمة بين المللي تعيين        مي شود، نقشه هاي طرح هاي خاص توسعه بايد از تودة مردم نشأت بگيرد.
    دفتر جامعة بين المللي بهائي در سازمان ملل مرتباً به وابستگان ملي راجع به      فعاليت هاي جامعه بهائي مرتبط با سازمان ملل در مورد اولويتها اطلاعات لازم را مي دهد. در موارد مقتضي جامعة بين المللي بهائي روابط بين وابسته هاي ملي و کارگزاران سازمان ملل مثل يونيسف و سازمان بهداشت جهاني را تسهيل مي نمايد. همچنين به وابسته هاي ملي در مورد منابع احتمالي حمايت از طرح هائي که بر عهده گرفته اند توصيه هاي لازم مي شود.

در کشورهاي در حال توسعه تماس با سازمان هاي مردمي چگونه برقرار و ابقاء مي شود؟
    جامعة جهاني بهائي از طريق شوراهاي حاکمة ملي با وابستگان محلي تماس حاصل مي کند و در موارد لزوم مشاوران توسعة بهائي اعزام مي نمايد و تماس با سازمان هاي غير دولتي ديگر و کارگزاران سازمان ملل را تسهيل مي کند. ارتباطات به شکل پست عادي، خبرنامه هاي فصلي جامعة بين المللي بهائي، وطن واحد؛ خدمات خبري بين المللي بهائي ؛ و ارتباط مستقيم با مکاتبه، تلفن ، فکس و ايميل

انتشارات (تحقيقات ) جديد با تأکيد بر مسائل زنان:
    در سال 1986 ، مجموعه اي از آثار بهائي راجع به زنان آماده شد و به زبان هاي متعدد در سطح جهان منتشر گرديد.
    در سال 1989 ، انجمن مطالعات بهائي، در کنفرانس بين المللي سالانه با تأکيد بر «مشارکت کامل بين زنان و مردان» سبب تحقيقاتي راجع به مسائل زنان در ظل تعاليم بهائي شدند. نوارهاي بسياري از سخنراني هاي کنفرانس موجود است. برخي از مقالات محققانه ارائه شده از کنفرانس در فصلنامة مطالعات بهائي چاپ شده يا به صورت تک نگاري انتشار       مي يابد.
    همچنين تحقيق و تتبع جديد حداقل هفت زندگينامه از زنان مشهور بهائي و مجموعه اي از مقالات توسط زنان و مردان راجع به کوشش هايشان در مورد تساوي حقوق زن و مرد فراهم آورده است.
    بعلاوه، بسياري از وابستگان ملي کتاب، مجموعه، مطالعات و نوارهائي راجع به طلاق، ازدواج، و حيات خانواده فراهم آورده اند تا مردان و زنان هر دو، در انطباق با تساوي حقوق بيش از پيش بياموزند.

انتشارات ادواري (خبرنامه و غيره ) با تأکيد بر موضوعات زنان
    در سال 1989، 446 خبرنامه و مجله توسط جوامع بهائي انتشار يافته است. از آن جا که تساوي حقوق دو جنس از موضوعي اساسي در حيات جامعة بهائي است، و از آنجا که مسئوليت زنان و مردان ، هر دو، تلقي مي شود بسياري اوقات مواضيع مربوط به زنان در اين انتشارات مطرح گرديده و گاهي فقط بر همين موضوع تأکيد شده است.

وطن واحد، خبرنامة فصلي جامعة بين المللي بهائي ، توجه بين المللي را بر مؤسسة فيضي در هندوستان متمرکز ساخته است؛ اجاق هاي بي دود در کنيا؛ زنان و توسعه در جنوب اقيانوس آرام، آموزش کارکنان مراقبت هاي اولية بهداشتي (که بيشتر زن هستند) در چاد، ائتلاف طرفدار زنان سازمان هاي غير دولتي، ادارات مسئول سازمان ملل، و سازمان هاي موسوم به طرفداران تأمين غذاي آفريقا.
کاهش مسئوليت هاي تحميلي بر زنان .

سایر دسته بندیها

Comments

مهرداد's picture

مهرداد said:

سلام چند باري با برخي از دوستان در جلسات و آيين بهيي هاي شهر خودم شركت كردم جالب بود شاد ارضاي ديني و پي به ذات حق تعالي رو توي اين آيين بيشتر بشه حس كرد. به هر حال نزديك به ملحق شدنم. موفق باشيد و ممنون.

Add new comment

Image CAPTCHA
سایت آئین بهائی با کمال سرور به استحضار هم وطنان عزیز و شریف در ایران و خارج ایران می رساند که امکانی را فراهم نموده است تا همه فارسی زبانان اعم از ایرانی و غیر ایرانی بتوانند برای مطالعه و تحقیق درباره امر بهائی به صورت آنلاین و از طریق نرم افزار اسکایپ سلسه کتب روحی را مطالعه نمایند.
برای توفیق در این امر کافی است نرم افزار اسکایپ را روی گوشی و یا کامپیوتر خود داشته باشید. این امکان جدید از آن جهت اهمیت دارد که دوستان عزیز فارسی زبان در سراسر عالم به خصوص در کشور مقدس ایران در تمام شهرها و روستاهای دوردست که امکان تماس با جامعه بهائی را ندارند می توانند از این طریق به صورت آنلاین و امن با یکی از راهنمایان بهایی کتب روحی را در گروه مطالعه نمایند.
از دوستان علاقه مند تقاضا می نماییم آدرس یا آی دی اسکایپ خود را از طریق مکاتبه با ایمیل سایت آئین بهائی به آدرس info@aeenebahai.org در اختیار ما قرار دهند. سایت آیین بهائی نحوه شروع دوره مطالعات کتب روحی را از طریق اسکایپ با شما هماهنگ خواهد نمود.
 
شما می توانید سوالات و نظرات خود را در رابطه با دیانت بهایی از طریق آدرس ایمیل info@aeenebahai.org برای ما ارسال بفرمایید. همچنین برای دریافت آخرین مطالب از کانال رسمی وب سایت آئین بهایی در تلگرام استفاده نمایید. برای جستجو شناسه کاربری aeenebahai1 را در نرم افزار تلگرام جستجو کنید.